Stora porer i ansiktet - vad, hur och varför (2023)

Det vi alla har gemensamt, oavsett hudtyp, är att rätt val av hudvård är en grundregel för välmående och balanserad hud. Upplever du att du har stora porer som stör? Varför har vi ens porer? Kan du göra något för att förhindra stora porer? Ja, frågorna är många när det kommer till just porer och pormaskar. Här försöker vi att ge dig svaren - och även lite tips på vad du ska tänka på i din hudvårdsrutin. Redo? Då kör vi!

Stora porer i ansiktet - vad, hur och varför (1)
Vad är porer?

Porer är små öppningar i hudens yta där hårsäckar och svettkörtlar mynnar ut. Huden utsätts dagligen för påfrestningar, smuts, dammpartiklar och luftföroreningar som lägger sig ovanpå huden och täpper till porerna. Inuti porerna samlas dessutom talg, fett och döda hudceller. Det är dessa som vi kallar för pormaskar.

Pormaskar, vad är det?

Pormaskar bildas som ett resultat av ett överskott av talg som produceras vid basen av hårstrån, ofta som en konsekvens av hormonförändringar - särskilt under puberteten.

Talg innehåller ett mörkt pigment, melanin, som oxiderar och blir svart när den utsätts för luft, och det är därför pormaskar ser svarta ut när du tittar dig i spegeln. Talg har en skyddande roll i huden, det hjälper till att hålla den smidig och återfuktad. Har du testat att klämma en pormask någon gång? Ja, då vet du att när talget kommer ut kan det se ut som en liten mask - och det är just därför som den kallas för pormask.

Däremot ska du vara mycket försiktigt med att klämma pormaskar hemma själv. Det är nämligen så att om du klämmer en pormask på fel sätt kan det bildas en inflammation, och det är så du får akne.

(Video) Vad är akne och finnar och varför får man det?

Vad orsakar stora porer?

Oftast är dina porer och dess storlek något som är genetiskt betingat. Andra orsaker till stora porer kan vara att du har en fet hudtyp. Då har du överproduktion av fett i talgkörtlarna och blir därför lätt blank och glansig. Personer med fet hud har i allmänhet större porer med en högre aktivitet i talgkörtlarna än personer med torr hud.

Makeup kan också vara boven till stora porer, särskilt om du slarvar med rengöringen. Makeup och bakterier bosätter sig då i porerna vilket får dem att bli mer framträdande. När huden åldras minskar produktionen av kollagen och elastin i huden och den blir slappare, vilket ökar uppkomsten av synliga porer. När åldern får huden att ändras så ändras också porerna, de dras ut likt ett gummiband.


Hur förhindrar jag stora porer?

Även om du inte kan undvika genetik och faktiskt ändra storleken på stora porer, kan du minimera utseendet på dem. Därför kommer här några goda råd på vägen, som vi hoppas kommer att hjälpa dig.

Steg 1 - Tvätta ansiktet morgon och kväll

Att tvätta ansiktet är grundläggande hudvård, och det är just därför vi kommer att fortsätta påminna om hur viktigt det är med rengöring. Det finns många anledningar till varför din rengöringsrutin är så viktig och framförallt behöver du en riktigt bra ansiktsrengöring för att uppnå goda resultat. När du tvättar ansiktet varje morgon och kväll tar du bort partiklar och smuts som du har samlat på dig under dagen. Du får då också bort olja och smuts från porerna.

När du väljer ansiktsrengöring är det bra om du väljer den efter din hudtyp. Här kommer några tips beroende på hudtyper.

(Video) Varför får man stora porer?

Tips på rengöring beroende på hudtyp

Normal hud - Dermaceutic Advanced Cleanser
Blandad hud - Decléor Néroli Bigarade Cleansing Milk
Torr hud - Medik8 Lipid-Balance Cleansing Oil
Fet/aknebenägen hud -
Känslig hud - Clarins Cleansing Gentle Foaming Cleanser Dry or Sensitive Skin
Mogen hud - Bioline Primaluce Exforadiance Exfoliating Renovating Cleansing Gel
Tonårshud - Dermalogica Clear Start Breakout Clearing Foamin Wash

Vill du läsa mer om rengöring? Här finns mer information hur du ska tänka när du väljer rengöringsprodukter.

Steg 2 - Exfoliera huden

Att exfoliera, eller peela, huden med jämna mellan rum ger huden en ordentligt rengöring och håller porerna rena. På så sätt minskar du risken att dina porer blir tilltäppta. När du har peelat känns din hud mjuk och fräsch, tack vare en ökad blodcirkulation till huden.

Det är dock viktigt att inte exfoliera mer än två gånger i veckan. Exfolierar du för ofta med produkter som innehåller salicylsyra eller alkohol kan det torka ut huden, och det är ju inte något du vill.

(Video) HALLOWEEN Scary costumes & spooky stuff

Tips på peelingar

Medik8 Pore Refining Scrub

Exuviance Triple Microdermabrasion Face Polish

Peelingen som är framtagen för att ge djuprengöring av porerna och stötta den naturliga exfolieringen.Trippelverkande peeling som exfolierar kemiskt med AHA-syra, mekaniskt med mikrokristaller och enzymatiskt med enzymer från papaya.

Vill du se hela vårt utbud? Spana in våra peelingsprodukter här.

Steg 3 - Återfuktning

Visste du att fukt faktiskt kan bidra till att minska porerna? Det är nämligen så att om huden är ordentligt rengjord och återfuktad så kan talget penetrera djupare in i huden, istället för att stanna på ytan. Därför är det viktigt att applicera fuktgivande creme och serum efter rengöring.

Återfuktning är inte bara viktigt för att förhindra stora porer, nej, om din hud är återfuktad kommer du också få mer lyster, bättre spänst och motverka fina linjer och rynkor. Låter inte det som en riktig win win?

Tips på produkter för återfuktning

SkinCeuticals Hydrating B5

Esse Deep Moisturiser

Ett riktigt fuktgivande serum som är berikat med både B5-vitamin och hyaluronsyra. Enkelt sätt att tillföra extra näring och fukt till din hud!Ansiktscreme som hjälper dig att återfukta din hud, samtidigt som verkar för att bibehålla hudens balans utan att den känns fet eller torr.

Steg 4 - Applicera en lermask

Att använda en lermask en eller två gånger i veckan kan hjälpa till att ta bort olja från porerna. Lermaskerna suger nämligen åt sig överflödigt fett och du får en djuprengörande verkan - som är väldigt bra mot just pormaskar. Om du använder lermask kan du hindra porerna från att blir förstorade och minska deras utseende. Ett tips är att inte applicera lermasken på de torra områdena i ditt ansikte, eftersom de suger åt sig fukt från huden.

Försök dock att inte använda en lermask samma dag som du har peelat huden. Överbehandling av huden kan orsaka irritation och när huden blir irriterad kan porerna förstoras och fläckar kan uppstå.

(Video) Bli av med stora porer och textur - DIREKT!

Tips på lermasker

Peter Thomas Roth Irish Moor Mud Purifying Black Mask

Beauté Pacifique Deep Pore Cleansing Mask


Här är lermasken som både tar bort orenheter och ger fukt till din hud, hur bra låter inte det?
En favorit! Lermask med porsammandragande egenskaper som effektivt suger upp överflödigt fett i huden.

Steg 5 - Ta alltid bort din makeup

Vi alla vet om att vi verkligen borde tvätta bort vår makeup, men så kommer de där dagarna när man verkligen inte orkar. Och visst kan det kännas som en bagatell att låta ditt smink sitta på över en natt? Men det har faktiskt stor påverkan på din hud och därför är det oerhört viktigt att du alltid tar bort din makeup - hur trött du än är. (Och let's face it, det tar ju inte så lång tid när man väl har börjat?)

Att sova med makeup kan leda till att dina porer blir blockerade. Detta beror på att smink, olja och bakterier byggs upp i porerna om de inte har tvättats bort. Låt din hud andas när den sover så kommer du att förebygga stora porer.

Tips på makeup-remover


Biodroga Cleansing Eye Makeup Remover Pads

Decléor Aroma Clense Miceller Oil All Skin Types

Med dessa oljefria pads tar du enkelt bort din makeup - och de passar även känsliga ögonen och kontaktlinsbärare.Ja, som du hör på namnet är det här en rengöringsolja som passar alla hudtyper. Den tar effektivt bort även vattenfast makeup.

Steg 6 - Använd solskydd

Det är viktigt att ta hand om huden i solen. Om din hud blir solskadad så blir huden också torr, och när huden är torr kan porerna se större ut.

Tips på solskydd

Dermaceutic K Ceutic SPF 50

Evy Technology Daily UV Face Mousse SPF 30

En vårdande och reparerande creme som motverkar rodnad och irritation - samtidigt som den skyddar din hud mot solen.Svensktillverkat solskydd som passar utmärkt för alla hudtyper, även de allra känsligaste. Skyddar effektivt mot skadliga UVA och UVA-strålar.

Steg 7 - Använd produkterna som funkar snabbt och på sikt

Ja, det finns ju faktiskt en hel del produkter som är framtagna just för att minska stora porer. Här nedan kommer tre stycken produkter som också kommer att hjälpa dig att minska stora porer.

Biodroga Golden Caviar Pore Refining Fluid
Filorga Pore-Express
Sisley Global Perfect Pore Minimizer Concentrate
En lätt fluid som behandlar förstorade porer.Här är en primer som ger en utjämning av porerna.Koncentrat som omedelbart minskar porerna och slätar huden.

Önskar du tips på specifika produkt som kan hjälpa mot stora porer? Tveka inte att kontakta oss på kundservice så kan vi vägleda dig – och andra – så ni får den hud ni förtjänar!

(Video) UNDERSÖKER ANDERS MED MIKROSKOP *varning*

Produkterna till: Stora porer i ansiktet - vad, hur och varför

FAQs

Varför får jag stora porer? ›

Om körtlarna inte producerar tillräckligt med talg kommer din hud att bli torr och sprucken. Och om körtlarna producerar alltför mycket talg får du förmodligen oljig hud och – du har nog redan gissat det – stora, igentäppta porer.

Vad kan man göra för att minska porer? ›

VÅR HUDVÅRDSRUTIN FÖR ATT MINSKA PORER
 1. STEG 1 - RENGÖR. Rengöring är det första grundläggande steget i din hudvårdsrutin för att minska hur stora porerna ser ut och drar ut vad som hamnat där under dagen. ...
 2. STEG 2 - MASK OCH EXFOLIERING. ...
 3. STEG 3 - TONER. ...
 4. STEG 4 - ÅTERFUKTA.

Hur får man porer att dra ihop sig? ›

Regelbunden peeling av huden, är om ännu mer viktigt om du har tilltäpptheter i huden, det hjälper hudytan att slipas ner. Huden blir då klarare, jämnare och får mer sammandragna porer. AHA- kornpeeling som innehåller både syra och korn ger det effekt på två sätt, både på ytan och djupare i huden.

Hur dölja stora porer? ›

Jag upplever också att puderbaserade produkter som buffas eller pressas på huden ofta håller bättre och längre och på så sätt minskar synligheten av porer, förklarar Dominika. – För flytande foundation så bör du använda vattenbaserad sådan. Fixera med puder som du sveper eller pressar på med hjälp av en puderpuff.

Hur får man mindre porer i ansiktet? ›

Att exfoliera, eller peela, huden med jämna mellan rum ger huden en ordentligt rengöring och håller porerna rena. På så sätt minskar du risken att dina porer blir tilltäppta. När du har peelat känns din hud mjuk och fräsch, tack vare en ökad blodcirkulation till huden.

Kan man krympa porer? ›

Nej, det går inte att krympa porer. Men det går att göra dem mindre synliga. Vi berättar hur! Vi har runt 20 000 porer i ansiktet och storleken på dem bestäms till stor del av våra gener.

Hur ofta ska man göra Portömning? ›

Hur ofta bör man göra en porrengöring? Hur ofta du bör göra en portömning beror helt på vilken typ av hud du har men för dig som har hudproblem kan var sjätte vecka vara en bra regel. Den som har fet och oljig hud har ofta större problem med tilltäppta porer.

Kan inte sluta klämma porer? ›

Dermatillomani (av grekiskans δέρμα, "hud", τίλλω, "plocka", "rycka", och μανια, "tvång", "vansinne"), även känt som skin picking, är ett slags tvångssyndrom som innebär att man tvångsmässigt rycker loss bitar av sin egen hud eller på annat sätt orsakar sår genom att till exempel klämma och peta på pormaskar och ...

Vad händer om man inte klämmer pormaskar? ›

Vad händer om man INTE klämmer pormaskar då? – Det händer inte mycket utan pormasken blir bara kvar som den är. Förhoppningsvis försvinner den av sig själv inom kort. I värsta fall, om den inte går över av sig själv, kan du få förstorade porer på grund av all överflödig talg.

Vad är det svarta i en pormask? ›

Talg innehåller ett mörkt pigment, melanin, som oxiderar och blir svart när den utsätts för luft - det är därför öppna pormaskar har ett mörkt utseende. Alltså är det inte smuts! Om man klämmer på en pormask så kommer talget ut och kan likna en liten mask. Därav namnet.

Hur ser porer ut? ›

En pormask syns som en upphöjning med en svart eller mörk prick på huden. Pormaskar uppstår oftast på grund av tilltäppta hårsäckar eller porer. Vi har porer över hela kroppen som används som öppningar för hårstrån, svett och talg. När en por täpps igen av döda hudceller, talg eller smuts så bildas en pormask.

Vad kan man göra för att få bättre hy? ›

12 tips för finare hy
 1. Drick vatten. Vatten är alltid att föredra framför andra drycker. ...
 2. Motionera regelbundet. Glöm inte motionen. ...
 3. Stressa ner. Skönhet börjar inifrån. ...
 4. Boosta din kropp inifrån – med kollagen. Kollagen tillsammans med elastin gör huden elastisk. ...
 5. Du är vad du äter. ...
 6. Rengör huden. ...
 7. Ge huden fukt! ...
 8. Rengör mobilen.
9 Feb 2022

Hur ser man ut efter Portömning? ›

Efter en portömning kan huden kännas lite svullen och vara röd, därför lär vi ut vävnadsdränage som en efterbehandling. Det är en lätt ansiktsmassage som effektivt stimulerar cirkulationen av lymfa så att ansiktet blir mindre rött och svullnaden går ner.

Är Pormasksug bra? ›

Pormasksugen rengör snabbt och effektivt ansiktets alla porer på djupet. Oavsett om du har pormaskar på näsan eller hakan så klarar den jobbet. Sugen använder sig av ett vakuum för att dra ut dina pormaskar. Det hela sker snabbt och smärtfritt.

Hur vet man om man har dermatillomani? ›

Vilka problem medför dermatillomani? De flesta som har dermatillomani river på huden med naglarna men det är också vanligt att pincetter, nålar eller andra föremål används. Ofta rivs och plockas upplevda ojämnheter eller skavanker i huden. Sår, ärr eller märken kan uppstå som följd.

Kan man få bort pormaskar helt? ›

Pormaskar kan ofta reduceras eller till och med tas bort helt med hjälp av den korrekta hudvården. Produkter som exfolierar huden hjälper till att rensa porerna och ta bort de döda cellerna och talgen som täpper igen dem.

Hur blir man av med stängda komedoner? ›

Behandling. Laserbehandlingar kan minska komedoner, och stora sådana (>1 mm) kan opereras bort. Det finns dock många lättillgängliga aknemediciner, exempelvis retinoider, som kan behandla både akne och komedoner.

Vad är det som kommer ut ur en finne? ›

I puberteten förändras hormonbalansen i kroppen och du får mer könshormoner. De gör att det bildas mer talg i talgkörtlarna som sitter under huden. Talg är en sorts fett som tillsammans med hudrester gör att talgkörtelns öppning täpps till och du får en pormask.

Hur klämmer man pormaskar på näsan? ›

Lägg ner pekfingrarna (inte naglarna) mot huden vid pormasken/finnen. Låt det vara en liten radie mellan fingrarna och pormasken/finnen. Tänk dig pormasken/finnen som en vulkan. Trycker du för nära/högt upp på vulkanen riskerar du att inte få med allt upp och ut.

Hur ser man ut efter en Portömning? ›

Efter en portömning kan huden kännas lite svullen och vara röd, därför lär vi ut vävnadsdränage som en efterbehandling. Det är en lätt ansiktsmassage som effektivt stimulerar cirkulationen av lymfa så att ansiktet blir mindre rött och svullnaden går ner.

Kan porer öppna sig? ›

Porerna har inga muskler som gör att de kan öppnas och stängas. Däremot kan ånga rensa ut smutsen i porerna och då se mindre ut. Håll porerna rena och de kommer se mindre ut.

Hur ofta ska man gå på ansiktsbehandling? ›

Hur ofta ska du göra en ansiktsbehandling? Redan efter en behandling kan du redan känna och se resultat men är du ute efter en långvarig effekten rekommenderas att du gör en behandling en minst en gång i månaden under en 3-6 månaders period och en portömning var sjätte vecka eller efter säsong.

Videos

1. WARNING! Do NOT buy this face mask!
(therese lindgren)
2. Get Ready With Me While I Talk About Life & Stesses
(La Bella Vanity)
3. JAG LÖSER ERA HUDPROBLEM! / Hormonell acne? Torr hud? Rosacea? Pigmenteringar efter graviditet?
(Filippa Rebecca)
4. Lazer Team
(Rooster Teeth)
5. Så blir du av med rynkor på tio minuter - Nyhetsmorgon (TV4)
(Nyhetsmorgon)
6. 97% Owned: How is Money Created | Documentary Film
(Independent POV)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: The Hon. Margery Christiansen

Last Updated: 02/10/2023

Views: 5659

Rating: 5 / 5 (70 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: The Hon. Margery Christiansen

Birthday: 2000-07-07

Address: 5050 Breitenberg Knoll, New Robert, MI 45409

Phone: +2556892639372

Job: Investor Mining Engineer

Hobby: Sketching, Cosplaying, Glassblowing, Genealogy, Crocheting, Archery, Skateboarding

Introduction: My name is The Hon. Margery Christiansen, I am a bright, adorable, precious, inexpensive, gorgeous, comfortable, happy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.