Pormaskar och Stora Porer - Varför får vi dessa och vad kan vi göra åt det? (2023)

Pormaskar + Stora Porer

Vad är pormaskar och varför får man dem?

Alla har porer, det finns för att vi ska kunna svettas och för att huden ska smörja sig själv med hjälp av talg. Alltså ett ganska fiffigt påhitt av kroppen!Just pormask blir det när porerntilltäpps igen med talgoch fastnar. Det blir överskott av talg och gamla hudceller vilkenkan orsaka tillstånd som exempelvis akne.Pormaskar bildas som ett resultat av överskott av talg som produceras vid basen av hårstrån. Detta kan ofta bero på hormonförändringar, särskilt under puberteten.

Talg innehåller ettmörkt pigment, melanin, som oxiderar och blir svart när den utsätts för luft - det är därför öppna pormaskar har ettmörkt utseende. Alltså är det inte smuts!Om man klämmer på en pormask så kommer talget ut och kan likna en liten mask. Därav namnet. Om man klämmer en pormask felaktigt kan det dels bildas en inflammation, men huden kan också få skador.

Därför får du förstorade Porer

Gener, mycket fet hud och förtjockad epidermis på grund av solskador är faktorer som kan bidra till förstorade porer. Listar även fler orsaker nedan:

Ärftlighet

Ärftlighet är en viktig faktor för porernas storlek samt mycket fet hud och förtjockad epidermis till följd av solskador. Personer med naturligt fet hud kan lättare få akneutslag och förstorade porer. Testosteronnivån är en styrande faktor för talgproduktionen och därför har män ofta större porer än kvinnor. Både män och kvinnor har testosteron, som är en viktig faktor för hudens talgproduktion. Ett enzym som heter 5-alfareduktas omvandlar testosteron till dihydrotestosteron, som stimulerar talgproduktionen.Komedoner uppstår i utvidgade hårfolliklar som fyllts med keratinavlagringar, bakterier och talg. Komedonerkan vara bådeöppna eller slutna. Om poren är öppen oxideras hudfetterna och ändrar färg från vitt till svart.Komedoner ger inte upphov till förstorade porer utan är ett oönskat resultat av dem. Vid förstorade porer kan aktiva ingredienser, som rödklöver, behövas för att reglera talgproduktionen och dra samman porerna och även få dem att se mindre igentäppta ut.

Solskador

För förstorade porer som orsakats av solskador är de aktiva ämnena utformade för att återskapa hudens naturliga elasticitet så att porerna blir synbart mindre.Vi kan inte komma undan våra gener och förändra storleken på förstorade porer, men vissa ingredienser kan göra att de inte märks lika tydligt.

Hur klämmer man pormaskar?

Att klämma pormaskar är verkligen ingenting vi rekommenderar då det finns en övervägande risk för att man klämmer fel och skapar inflammation. Risken är också att man skadar huden då man använder fel teknik och klämmer för hårt. Detta kan leda till att du får fula ärr, blir röd och får ytliga blodkärl. Men om du verkligen,verkligenmåste klämma pormaskarna så finns det några saker som man bör göra för att undvika skador och inflammationer.

- Viktigt att du ärren om händerna.

- Börja med attexfoliera hudenså att du får bort alla hudrester som ligger ovan.

-Värm upp hudenmed ånga. Alternativt en fuktmask som mjukar upp.

- Använd mjuktpapper som du virar runt dina fingrar.

- Lägg fingrarna meden liten bit på varje sida där du ska klämma.

-Inte för näradå risken finns att du trycker ner och skapar en inflamation.

-Avsluta med ett ansiktsvattensom är porsammandragande och gärna anticeptiskt.

8 Sätt att minimera pormaskar & stora porer

1. Välj Vattenbaserade Hudvårdsprodukter -Om du har en fet hud bör de se till att de använder vattenbaserade produkter. Användning av vattenbaserade produkter undviker extra olja att komma in i porerna.En person med fet hudtyp och stora porer bör undvika oljebaserade produkter. Dessa kan leda till överflödig olja på huden, vilket gör att porerna upplevs större.

2. Tvätta ansiktet morgon och kväll- Att tvätta ansiktet är grundläggande hudvård. Att ha en bra ansiktsrengöring är viktig. Att tvätta ansiktet varje morgon och kväll hjälper till att tvätta bort olja och smuts från porerna, vilket bidrar till att minska tilltäppthet.

3. Välj en gelbaserad rengöring- Om en person har fet hud och vill minska utseendet på sina porer, bör de välja en gelbaserad rengöring. En gelbaserad rengöring hjälper till att rensa olja från porerna, vilket minskar deras utseende. Det är dock viktigt att rengöringen även är fuktgivande och inte torkar ut huden - vilket kan ge en motsatt effekt på talget.

(Video) If You Wash Your Face With BLACK PEPPER, You'll Shocked After 3 Min. Remove SPOTS-Get GLOWING SKIN

4.Exfoliera Huden- Exfoliating av huden kan rekommenderas för att hjälpa till att ta bort blockeringar från porerna.

Huden bör exfoliera en eller två gånger i veckan, beroende på typ av peeling. Exfoliating hjälper till att lösa upp döda hudceller och talg från porerna som kan blockera dem. Leta efter exfolierande produkter som innehåller salicylsyra. Dessa produkter kan oftast användas oftare än 1-2 gånger i veckan beroende på sammansättningen. Använd enligt anvisningen.

Exfoliering för ofta med produkter som innehåller salicylsyra eller alkohol kan torka ut huden.

5. Återfukta Huden- Lite motsägelsefullt men fukt kan bidra till att minska porerna. Fuktgivande kräm och serum som används efter rengöring av huden viktigt för hudens balans.

Detta beror på att fuktgivare hydratiserar och mjuknar huden.

6. Applicera en lermask-Att använda en lermask en eller två gånger i veckan kan hjälpa till att ta bort olja från porerna. Detta kan hindra dem från att bli förstorade och minska deras utseende.

7. Ta alltid bort smink på natten- Det är viktigt att alltid ta bort smink innan du lägger dig. Sova med smink på natten kan leda till att porerna blir blockerade. Detta beror på att smink, olja och bakterier byggs upp i porerna.

8. Använd Solskydd-Det är viktigt att ta hand om huden i solen. Om en persons hud blir solskadad torkar huden. När huden är torr kan porerna se större ut. Solen påverkar elasticitet och nedsatt elasticitet kan även visa sig i uttänjda porer.

Produkter mot Pormaskar & Stora Porer

Ingredienser i hudvårdsprodukter som bygger upp huden från insidan och stimulerar produktionen av kollagen har indirekt effekt på porerna. När kollagenet och elastinet stärks så blir huden fastare och spänstigare, vilket ger en porsammandragande effekt.

Rengöring

 • Verso

  Deep Cleanse

  Nu: 280 kr

  Rek. pris 400 kr

  Djuprengörande rengöring som löser upp överskottstalg

  JUST NU: 30% RABATT

  Köp +

  (Video) Blemish-shedding mask with ALOE VERA and TOMATO, FOR CLEAR, GLOWING & SPOTLESS SKIN WITHOUT WRINKLES
 • Medik8

  Pore Cleanse Gel Intense

  Nu: 276 kr

  Rek. pris 345 kr

  Mild syra-rengöring som innehåller AHA & BHA-syra

  JUST NU: 20% RABATT

  Köp +

Ansiktsmask

 • Medik8

  Natural Clay Mask

  Nu: 364 kr

  Rek. pris 455 kr

  En Rengörande lermask som är porsammandragande

  JUST NU: 20% RABATT

  Köp +

  (Video) How to hone a scythe! / Bryna lie

Serum

 • Babor

  Refine Cellular Pore Refiner

  Nu: 671 kr

  Rek. pris 895 kr

  Porsammandragande serum som minskar porernas storlek

  JUST NU: 25% RABATT

  Köp +

  (Video) سر الحليب علي الأرز قسما بربي هتحقق حلمك في 3 أيام . الأطباء يفعلون المستحيل حتي لا تعرفوها 🤫
 • Babor

  Skinovage Balancing Serum

  Nu: 476 kr

  Rek. pris 680 kr

  Serum för kombinerad hud som reglerar talgproduktionen

  JUST NU: 30% RABATT

  Köp +

Creme

  Svårt att välja Produkter? Vi hjälper dig

  (Video) Suzanne Powell - Keys to understanding life and returning to your essence - Albacete

  Fakta

  Porer är öppningar i hårfolliklar och fungerar som utlopp för transpiration, svett och andra toxiner. Förstorade porer förekommer vid fet problemhud eller åldrande hud och kan täppas igen av dött, keratiniserat material och talg som utsöndras av talgkörtlarna. Personer med förstorade porer kan lättare få akneutslag.

  Man delar upp pormasken i två olika sorter där den "öppna pormasken" har kommit i kontakt med syre, vilket har lett till att den oxiderat. Medan den stängda komedonen syns som en vit upphöjning på huden.När utgången blir täppt kan inte talget komma ut och det blidas en propp. När talget i poren reagerar med syret sker då en så kallad oxidation av talget och melaninet i talget blir svart (detta kallas då öppen komedon). En svart pormask är inte smuts, utan oxiderat talg i porens öppning. Klämmer man runt öppningen kan talget som kommer ut se ut som en liten mask, därav namnet. En talgpropp längre ner i huden, en vit pormask, är täckt av översta hudlagret (sluten komedon). Dessa förväxlas lätt med milier, små knottror i huden som består av keratin.

  OM DU ÄR OSÄKER PÅ VILKAPRODUKTER SOM PASSAR JUST DIN HUD KAN DU GÖRA SETHANDSALLYS HUDTEST FÖR ATT FÅ EN SKRÄDDARSYDD PRODUKTREKOMMENDATION!

  Videos

  1. Extraction professional or spinner | the big extraction test incl. raffle
  (GOTOOLS TV)
  2. Caravan self-built for 1,000 € - without registration and TÜV
  (Peace Love and Om)
  3. "Big Blue" Acrylic Pouring - Flip and Drag Technique ~ Abstract Fluid Art
  (MOLLY'S ARTISTRY)
  4. This Battery Breakthrough Lets EVs Charge in MINUTES
  (Undecided with Matt Ferrell)
  5. Så blir du av med rynkor på tio minuter - Nyhetsmorgon (TV4)
  (Nyhetsmorgon)
  6. My Journey - Art Studio Tour and Becoming a YouTube Creator
  (MOLLY'S ARTISTRY)
  Top Articles
  Latest Posts
  Article information

  Author: Horacio Brakus JD

  Last Updated: 02/03/2023

  Views: 5661

  Rating: 4 / 5 (71 voted)

  Reviews: 86% of readers found this page helpful

  Author information

  Name: Horacio Brakus JD

  Birthday: 1999-08-21

  Address: Apt. 524 43384 Minnie Prairie, South Edda, MA 62804

  Phone: +5931039998219

  Job: Sales Strategist

  Hobby: Sculling, Kitesurfing, Orienteering, Painting, Computer programming, Creative writing, Scuba diving

  Introduction: My name is Horacio Brakus JD, I am a lively, splendid, jolly, vivacious, vast, cheerful, agreeable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.