Hjälp! Vikande tandkött – hur tandkräm kan hjälpa (2023)

Hjälp! Vikande tandkött – hur tandkräm kan hjälpa (1)

För att kunna skapa balans i ditt eget liv behöver du inte bara vara uppmärksam på din mentalitet. Din kropp spelar också en viktig roll på vägen mot ett balanserat liv. Självkärlek kommer trots allt inte naturligt. Medan de flesta över kan se små skavanker på hennes kropp, ett vackert leende lyser förmodligen värt att sträva efter för nästan alla. Friska tänder är en viktig faktor i detta. Här är vad som händer när du märker att ditt tandkött drar tillbaka, hur tandkräm kan hjälpa dig och vikten av tandvård.

Vackra tänder ger dig mer självförtroende

Knappast någon föds med den perfekta och gnistrande vita tänder välsignad. Så går det till att tänderna inte blir "snyggare" eller "vitare" i livets vidare gång utan att du själv gör det. Först och främst bör du förstå det felfria tänder och det resulterande strålande leendet som många framgångsrika människor har på läpparna vid sina framträdanden kommer inte naturligt. De felfria tänderna är ofta inte längre de naturliga tänderna, utan helt enkelt proteser. Detta är enormt dyrt och vanligtvis inte nödvändigt för att kunna glänsa med vackra och friska tänder. Redan här kan tandvård – det vill säga rätt tandborste och tandkräm, samt tandtråd och munvatten – räcka.

Rätt vård är särskilt viktigt för ett strålande leende

Redan som barn lär föräldrar oss att tandvård är särskilt viktigt. I ung ålder räcker det oftast att bara borsta tänderna på morgonen och kvällen. Senare skulle tandvården dock byggas ut något. Undersökningar har trots allt visat att runt två tredjedelar av tyskarna borstar tänderna två gånger om dagen – men nästan alla tyskar lider av karies. Tydligen går något fel här.

Men karies är oftast inte det värsta när det kommer till bakterieorsakade tandsjukdomar. Det finns trots allt nu tillräckliga behandlingsalternativ för tänder som drabbats av karies. Parodontit, å andra sidan, är mycket "farligare". Tandköttet drar sig tillbaka här, vilket inte längre går att vända.

Tandköttet drar sig tillbaka: orsakerna

Tandköttet drar sig långsamt tillbaka - så processen är ganska lömsk. Så det händer att det först vid en viss tidpunkt blir uppenbart: "Fan, mitt tandkött drar tillbaka". Detta kan vanligtvis kännas igen av de (delvis) exponerade tandhalsarna. Tänderna blir längre och missformade. Senast en tid hos tandläkaren är nödvändig. Orsaken till vikande tandkött är oftast dålig munhygien. Men fel borstningsteknik och tandgnissling kan också vara triggers för att tandköttet drar sig tillbaka.

Vikande tandkött: varför detta är så farligt

Tänderna i din käke är förankrade i käkbenet med sina rötter. Det finns dock tandkött över käkbenet och över en specifik del av tanden som kallas tandhalsen. Den övre delen av tanden är däremot blottad och kallas därför för tandkrona. Så här skulle det se ut med friska tänder, för så här kan tandköttet skydda tandhalsarna från bakterier som finns i munhålan och ge tänderna ytterligare stabilitet.

(Video) An easier fix for receding gums

Men om tandköttet drar sig tillbaka exponeras även tandhalsarna bit för bit. Eftersom dessa bara har ett tunt lager emalj är de inte så väl skyddade mot bakterier vilket gör att de lättare kan angripa emaljen och därmed tandhalsen. Detta innebär vanligtvis att tandhalskaries finns förutom vikande tandkött.

På grund av det tunna lagret av emalj är även tändernas halsar betydligt känsligare för smärta. Normalt sett orsakar det inga problem, eftersom tandköttet ger tillräckligt med skydd. Men om detta minskar blir halsarna betydligt känsligare, vilket är särskilt märkbart när du konsumerar extremt kalla eller varma drycker eller rätter eller rör vid tandhalsen med tungan eller mat du har ätit. Resultatet är en obehaglig, ofta smärtsam dragning.

Bakterierna, som mycket lättare kan tränga in genom det vikande tandköttet, kommer givetvis också någon gång i närheten av parodontiet. Detta är lite lägre och särskilt känsligt för inkräktare. Det är därför som bakterierna ofta kan orsaka inflammation i parodontiet, som vanligtvis kallas för parodontit. Denna inflammation kan gå obemärkt förbi i flera månader. Men om inflammationen kvarstår under en längre tid för att den inte behandlas effektivt, drabbas ofta även käkbenet av inflammationen. Stimulansen som härrör från inflammationen gör att benmaterialet bryts ner. Det kan i sin tur resultera i att tanden förankras löst i benet och i värsta fall att tanden faller ut.

Naturligtvis vill detta mardrömsscenario förhindras. Det enklaste sättet här är att börja från början. Det innebär att optimera tandvården så att tandköttet inte drar sig tillbaka i första taget. Mer information finns på tandläkare dr Frank Seidel.

Förresten:
Blödande tandkött är ofta en indikation på att den dagliga munhygienen inte utförs tillräckligt eller felaktigt.
När blödande tandkött uppstår för första gången är det viktigt att kontrollera i vilken utsträckning rätt tandborste eller rätt borsthuvud används vid användning av en elektronisk tandborste. Tandborsten eller borsthuvudet kan vara överanvänd. Eller rätt hårdhet valdes felaktigt vid köp. Detta kan också skada tandköttet och få dem att blöda. Eller så måste man tänka på hur ofta tandborstning har försummats de senaste dagarna.
Om tandköttet fortsätter att blöda är det lämpligt att konsultera en tandläkare. Inflammerat tandkött bör undersökas så snart som möjligt för att förhindra att de svullnar. Ju längre du väntar, desto större är risken att tandköttet blir mer och mer inflammerat, vilket så småningom kan bli väldigt smärtsamt.
Regelbunden och korrekt borstning av tänderna förhindrar att plack (även kallat 'plack') sätter sig på tänderna. Plack innehåller toxiner som kan påverka tandköttet (även kallat ”gingiva”).
En professionell tandrengöring stödjer rengöringen av tänderna och kan förebygga tandlossning.
Förutom bristen på C-vitamin kan även blödande tandkött uppstå om du har en blödarsjuka eller leukemi. Om symtomen på blödande tandkött är nya är det alltid lämpligt att konsultera en läkare. Mer om ämnet kan du Här läsa.

Första steget: borsta tänderna

Idag är tandborstning den obestridda grunden för all tandvård. Detta kan inte ersättas med någon annan åtgärd och måste göras manuellt på gott och ont. Här tas tandplacket som bildas på tänderna och speciellt på tandköttskanten bort. Detta är oerhört viktigt, eftersom avlagringarna på tänderna – även känd som plack – är den idealiska grogrunden för bakterier. Dessa bakterier kan i sin tur inte bara orsaka karies, utan också tandköttsinflammation och parodontit.

(Video) Get Rid Of Receding Gums! 6/1/15

Du bör alltid borsta tänderna morgon och kväll i minst två, helst tre minuter.

Andra steget: tandborsten

Innan du börjar borsta tänderna behöver du förstås en tandborste som är perfekt för att ta hand om dina tänder. Här är det viktigt att borsten känns bekväm för dig och inte orsakar smärta vid borstning. För manuella tandborstar rekommenderar vi därför en borste med ett borsthuvud som inte är för stort och har rundade plastborst. Naturligtvis gör hårda borst också effektivt rent, men de gör oftast mer skada än de är användbara. Så du bör använda medelhårda till mjuka borst för att undvika skador och för att skydda tandköttet och tandemaljen. För att göra en noggrann tandborstning ännu enklare kan du givetvis använda en eltandborste. Detta är dock inte obligatoriskt.

Det är viktigt - oavsett vilken tandborste du använder - att borsten sköljs ur ordentligt med vatten efter varje borstning. Dessutom ska borsthuvudet alltid kunna torka snabbt. Detta är det enda sättet att förhindra att bakterier bildas. Du bör också byta borsthuvudet på din tandborste ungefär var tredje månad.

reklam

(Video) Receding Gums Surgery

Tredje steget: tandkrämen

Nu kommer vi till en särskilt viktig punkt. Tandkräm spelar en särskilt viktig roll för att förhindra tandköttsnedgång. Som regel innehåller de olika tandkrämer som finns på marknaden samma eller åtminstone jämförbara ingredienser. För att öka rengöringseffekten ingår oftast ytaktiva ämnen och mekaniska slipmedel som är avsedda att polera tanden. Tandkräm innehåller vanligtvis också fluor för att skydda mot karies. Dessa ska stärka tandemaljen. Det bör dock noteras här att de slipande abrasiva materialen inte alltid har samma abrasiva effekt. Till exempel kan starkt nötande tandkräm vara skadlig och ganska olämplig för hälsosam tandvård, eftersom den påverkar tandstrukturen avsevärt. Hur nötande tandkrämen faktiskt är framgår av RDA-värdet. Detta anges på tandkrämsförpackningen. Normalt bör fluorhalten vara mellan 15 och 1000 procent - dvs runt 1500 ppm till XNUMX ppm. För barn bör detta givetvis vara lägre och därför mer åldersanpassat.

Utöver dessa mestadels jämförbara recept finns det även tandkrämer på marknaden som ska aktivt bekämpa tandköttet. Denna tandkräm identifieras vanligtvis och annonseras därefter. Här rekommenderas ofta en tandkräm som applicerar ett extra lager konstgjord emalj på tänderna. En desensibiliserande tandkräm kan å andra sidan appliceras på tänderna först. Sedan väntar du cirka fem minuter på att tandkrämen ska verka – först då rengör du.

Fjärde steget: tandtråden

De flesta tyskar använder tandtråd endast sällan eller inte alls. Men det kan få allvarliga konsekvenser. När allt kommer omkring är mellanrummen mellan tänderna inte så lätta att rengöra med tandborste och tandkräm eftersom de helt enkelt inte är åtkomliga. Men resterna i de interdentala utrymmena ger en idealisk grogrund för bakterier. Tandtråd tar bort denna potential, vilket hjälper till att förhindra karies och tandköttssjukdomar.

Det är vettigt att använda tandtråden en gång om dagen. Interdentalborstar, det vill säga borstar mellan tänderna, är ännu mer noggranna.

Femte steget: munvatten

Att använda munvatten är varken svårt eller tidskrävande. Det är bäst att använda desensibiliserande munvatten. Det lindrar smärtan när tandköttsnedgången redan har börjat och rengör munhålan noggrant. Vattnet används två gånger om dagen i 30 sekunder - direkt efter att du borstat tänderna.

Sjätte steget: professionell tandrengöring

Professionell tandrengöring är alltid ett bra sätt att avrunda tandvården. Detta sker direkt hos din föredragna tandläkare av en utbildad specialist. Det används anordningar som också kan ta bort plack från de tandytor som du inte kan nå med tandtråd. Tandsten och eventuell missfärgning orsakad av kaffe, te, nikotin eller rött vin tas naturligtvis också bort. I det sista steget poleras även tänderna, vilket gör det svårare för plack att fästa igen.

Slutsats

Tandköttet drar sig tillbaka – en rädsla som många har. Slutligen, i värsta fall, kan vikande tandkött leda till tandlossning. Detta skulle innebära en betydande förlust av livskvalitet och skulle endast kunna kompenseras med jämförelsevis dyra åtgärder. Det är just därför det är vettigt att förhindra att tandköttet drar sig tillbaka i förväg. Den enklaste metoden här är att borsta tänderna ordentligt, med en passande tandborste och rätt tandkräm. Att använda tandtråd och munvatten kan också hjälpa. I slutändan finns det många sätt att förhindra eller stoppa tandköttsnedgång.

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

  • 0.1 Vackra tänder ger dig mer självförtroende
 • 1 Rätt vård är särskilt viktigt för ett strålande leende
 • 2 Tandköttet drar sig tillbaka: orsakerna
 • 3 Vikande tandkött: varför detta är så farligt
  • 3.1 Första steget: borsta tänderna
  • 3.2 Andra steget: tandborsten
  • 3.3 Tredje steget: tandkrämen
  • 3.4 Fjärde steget: tandtråden
  • 3.5 Femte steget: munvatten
  • 3.6 Sjätte steget: professionell tandrengöring
 • 4 Slutsats

FAQs

Kan man rädda tillbakadraget tandkött? ›

Det går inte att återställa ett tillbakadraget tandkött, då tandköttet inte växer ut igen. Hur behandlingen ser ut varierar på orsak. Om det är en tandköttsinflammation som ligger bakom problemet går det att bota om man upptäcker inflammationen i tid.

Vad kan man göra åt uppdraget tandkött? ›

Hur du behandlar och förebygger känsliga tänder

Borsta med en tandkräm mot ilningar, vilket fortfarande tar bort plack för att rengöra tänderna samtidigt som det ger lindring från känsligheten. Borsta och använd tandtråd två gånger om dagen för att förebygga tillbakadraget tandkött.

Kan man åtgärda blottade tandhalsar? ›

Porslinsfasader eller skalfasader som de också kallas, används för att dölja spruckna, avslagna och missfärgade tänder eller för att korrigera en ojämn tandrad.

Hur ser tillbakadraget tandkött ut? ›

ALLT DU BEHÖVER VETA OM TILLBAKADRAGET TANDKÖTT

Det första tecknet brukar vara ökad tandkänslighet, men man kan också märka att tanden ser längre ut än normalt eller att man känner en skåra där tandköttet möter tanden (området som även kallas tandköttskanten).

Hur stärker man sitt tandkött? ›

Egenvården är viktigast
 1. Borsta tänderna noga dagligen.
 2. Gör rent mellan tänderna dagligen.
 3. Hos tandvården får du råd om de bästa hjälpmedlen för dig.

Hur mycket kostar Tandköttskorrigering? ›

Vad kostar en behandling för att korrigera tandköttet.

Kostnaden för tandkötts korrigering beror på vilken typ av behandling du vill ha. Följande faktorer påverkar priset: Mängden vävnad som skall konstrueras. Hur stort område av tandköttet som ska behandlas.

Kan man få nytt tandkött? ›

Om man har ett överskott av tandkött så att det är obalans i munnen kan tandköttet korrigeras och en del opereras bort. Om tänderna behöver förlängas ytterligare väljer vissa patienter att kombinera tandköttskorrigering och skalfasader.

Kan man bromsa tandlossning? ›

Hur kan jag minska risken för tandlossning? Det är viktigt att hålla tänderna rena så att inte bakterier kan samlas mellan dem. Förutom tandborste är det bra att använda mellanrumsborste, tandtråd, eller tandsticka. Det är viktigt att gå till tandläkaren eller tandhygienisten med jämna mellanrum.

Hur känns blottade tandhalsar? ›

Blottade tandhalsar

Borstar du tänderna för hårt eller med för hårt borst kan dina tandhalsar bli blottade. Det i sin tur leder till ilningar och att tandroten kan bli blottlagd. Ilningarna och värk i tandhalsarna kan då komma både vid varm och kall mat samt även när du andas kall luft.

Kan en tand växa fast igen? ›

Om tanden enbart har slagits lite lös finns stor chans att den växer fast igen, med förutsättningen att den fortfarande sitter på sin plats. Låt tanden vara och undvik att belasta den för mycket. Tandköttet kan blöda lite och tänderna kan kännas ömma.

Hur blir man av med Tandköttsfickor? ›

Tandköttsfickor – vad ska jag göra åt det? Vet du om att du har en sämre munhygien så är det alltid läge att först och främst förbättra denna. Borsta tänderna i två minuter, både morgon och kväll och gör rent mellan dem minst en gång om dagen. Du kan använda de verktygen som passar just dig och dina behov.

Kan eltandborste skada tandköttet? ›

Det har funnits farhågor om att den elektriska borstningen i längden skulle skada tandkött och emalj. Nu har tyska forskarna undersökt frågan i en elva år lång uppföljningsstudie och resultatet är tydligt – eltandborsten är bättre även på lång sikt.

Varför krymper tandköttet? ›

Tandlossning: en allvarligare form av tandköttssjukdom

Till sist kan det inre lagret av tandköttet börja dra sig tillbaka från tänderna. Detta skapar fickor på vardera sida om tanden. Här samlas matrester som inte alltid försvinner när du borstar tänderna och orsakar infektion i tandköttet och får det att krympa.

Hur bra är parodontax? ›

Bästa tandkrämen mot karies & känsligt / blödande tandkött – Parodontax complete protection. Mot karies och för känsliga och blödande tandkött. Motverkar hål men också blödande tandkött. Den arbetar aktivt mot ett redant inflammerat tandkött och tar bort plack och tandsten.

Är kokosolja bra för tänderna? ›

Oljan drar ut bakterier ur tandkött och gom och håller munnen och tänderna friska! Bra vid inflammerat tandkött, och tandfickor men även bra att göra i förebyggande syfte. Tandköttsinflammation; Borsta tänderna som vanligt först, därefter annan mjuk tandborste med kokosolja på och borsta en gång till med kokosolja.

Hur stärker man sin emalj? ›

Tillför fluor till tänderna. Fluor arbetar förebyggande och hjälper dig att stärka emaljen samt reparera småskador som annars kan leda till frätskador eller karies. Fluor finns ibland annat tandkrämer, munskölj och tuggummin.

Hur ser dåligt tandkött ut? ›

Ett friskt tandkött är ljusrosa, men detta kan variera beroende på din etniska bakgrund. Förändringar av ditt tandkött, som t ex att det blir rött och svullet eller att det lätt blöder vid tandborstning eller vid användande av tandtråd, kan vara tecken på tandköttssjukdom.

Är det dyrare att gå till privattandläkare än Folktandvården? ›

Privattandläkarna är dyrare, genomsnittligt sett, än folktandvården. Men som Expressens lista visar är prisspannet större på den privata sidan. Privattandläkarna står både för den billigaste och den dyraste tandvården. Den 1 juli i år kom dessutom nya referenspriser som är två procent högre.

Kan tandköttet växa tillbaka efter snus? ›

Denna skada uppstår på det ställe som snuset placeras. Snusning förefaller inte öka risken för generell tandlossning (parodontit). Tillbakadraget tandkött (gingival recession) förekommer oftare hos användare av lössnus än hos användare av portionssnus. Denna skada är ej reversibel.

Varför får man Tandfickor? ›

En tandficka, eller tandköttsficka är det området mellan tanden och tandköttet. Om det kommer ner bakterier i den här lilla fickan som man inte får bort med sin tandborste, tandtråd eller vad man nu använder (eller inte använder) så kan bakterierna orsaka en inflammation som leder till att tandfickan fördjupas.

Kan man bli frisk från tandlossning? ›

Tandköttet kan bli frisk igen efter behandling, men fästet och de ben med fibrer som stöder tanden är förlorade och kan inte återställas. Parodontit är en kronisk sjukdom som utvecklas lånsamt och det kommer alltid att finnas en risk för att sjukdomen kommer tillbaka - särskilt vid minsta försummelse av god munhälsa.

Vad är Corsodyl bra för? ›

Corsodyl är bakteriedödande munvårdsmedel. Corsodyl lösningen används tillfälligt vid infektioner i munhålan hos protesbärare. Vidare används Corsodyl lösningen tillfälligt då mekanisk rengöring av munhålan och tänder är försvårad såsom vid olycksfall och vid komplicerad, fast ortodontisk apparatur.

Vad kostar det att behandla tandlossning? ›

Prisexempel
Behandling av parodontal sjukdom eller periimplantit, mindre omfattning575 kr
Behandling av parodontal sjukdom eller periimplantit, mindre omfattning, mer tidskrävande805 kr
Behandling av parodontal sjukdom eller periimplantit, större omfattning, mer tidskrävande1 335 kr

Hur får man Tandfickor att läka? ›

Kan tandköttsfickor läka? Den orala hälsan kan på kort tid förbättras om egenvården hemma är optimal och du följer den vårdrutin som rekommenderas. Går man på regelbundna efterkontroller och fortsatt stödbehandling 2-4 gånger om året kan man få ett friskt tandkött och uppnå en god utläkning av tandfickor.

Hur fort går tandlossning? ›

Tandlossning beror på bakterier som lett till en inflammation som förstör tandens fäste. För de allra flesta sker detta genom en långsam process som pågår under lång tid, cirka 10 till 20 år.

Är det farligt med tandlossning? ›

En långt framskriden parodontit orsakar tandlossning. Parodontit är en riskfaktor vad gäller många allvarliga sjukdomar, men är särskilt farlig för hjärtat. Bland annat risken för hjärt- och hjärninfarkt, åderförkalkning och hjärtmuskelinflammation ökar.

Vad gör sensodyne? ›

Sensodyne tandkrämer innehåller tennfluorid, eller kaliumnitrat, som fungerar genom att bygga ett skyddande lager över de känsliga områdena eller lugna nerverna på inuti tanden.

Kan man använda tandtråd för mycket? ›

Vi rekommenderar att du använder tandtråd en gång om dagen. Många passar gärna på att göra detta innan läggdags för att hålla munnen ren över natten. Men om du är för trött om kvällarna går det lika bra att använda tandtråd på morgonen eller helt enkelt när det passar dig.

Varför får man blottade tandhalsar? ›

Blottade tandhalsar

Tandköttsskador kan orsakas av exempelvis för hård tandborstning, tandkräm som innehåller slipningsmedel, inflammerat tandkött (gingivit) eller tandlossning. Blottade tandhalsar kan ge upphov till besvärande ilningar i tänderna.

Kan en död tand sitta kvar? ›

Går det att behålla en död tand? Det finns många olika faktorer som spelar in om en tand går att behålla eller inte. Det är viktigt att titta på hur långt infektionen har spridit sig och även på hur patientens individuella förutsättningar påverkar resultatet.

Är tandlossning ärftligt? ›

Tandlossning kallas även parodontit och orsakas av bakterier som leder till en inflammation i tandköttet. I grunden är det en ärftlig sjukdom, men andra riskfaktorer är dålig munhygien, tandsten och rökning. Sjukdomar som diabetes kan även bidra till att förloppet skyndas på.

Hur mycket kostar det att sätta in en ny tand? ›

Uppskattningsvis kostar ett tandimplantat hos oss på Drottningkliniken mellan 15000 – 20000 kr. Det är viktigt att känna till att priset för tandimplantat och behandlingen varierar från fall till fall.

Kan inflammation i tandköttet gå över? ›

Om ditt tandkött är rött, svullet och blöder kan du ha fått tandköttsinflammation. I de flesta fall läker en inflammation i tandköttet ut av sig självt genom att hålla en god munhygien på det drabbade området. Men om besvären inte försvinner bör du besöka en tandläkare eller tandhygienist.

Kan man bota parodontit? ›

Trots att parodontit är en infektionssjukdom botas den inte med antibiotika. Behandlingen går istället ut på att avlägsna bakteriebeläggningar på tänder och tandkött, få bort fördjupade tandköttsfickor samt förebyggande behandling mot ytterligare inflammation.

Kan man behandla tandköttsinflammation själv? ›

Att själv ta hand om sina tänder och sitt tandkött är alltid bästa sättet att behandla eventuella tandköttsproblem, men det ska aldrig ses som ett alternativ till att regelbundet besöka din tandläkare eller tandhygienist.

Är det farligt att borsta tänderna med bikarbonat? ›

Brilliant Smile rekommenderar inte att du borstar tänderna med ren bikarbonat, då detta innebär skadlig slipverkan på tänderna. Man kan istället använda exempelvis tandkräm som innehåller en liten mängd bikarbonat för att få bort sina ytliga beläggningar.

Är det bäst att borsta tänderna före eller efter frukost? ›

Det är viktigt att både barn och vuxna borstar tänderna med fluoridtandkräm två gånger om dagen. Helst bör det ske efter frukost och innan läggdags. Som vuxen behöver du också göra rent mellan tänderna med hjälp av tandtråd, tandstickor eller mellanrumsborstar.

Varför ska man borsta tänderna innan frukost? ›

Orsaken till att en del tandläkare förespråkar tandborstning före frukost är att bakterierna förökar sig under natten. Om man äter frukost utan att ha borstat bort bakterierna blir därför syraattacken på tänderna häftigare än vanligt. Genom att borsta tänderna före frukosten minskar man syraattacken under måltiden.

Hur kan man öka salivproduktionen? ›

Ett enkelt sätt att öka salivproduktionen är att tugga tuggummi vilket stimulerar våra salivkörtlar. Kan du inte tugga så finns det salivstimulerande tabletter som fungerar väl. Att äta fiberrik och hårdtuggad mat kan också vara bra, men extra fluortillskott som stärker tänderna kan behövas.

Kan stress påverka tandköttet? ›

Annsofi Johannsen vid Odontologiska Institutionen vid Karolinska Institutet har undersökt om personer som känner sig ängsliga i vardagslivet och patienter som har en diagnostiserad utmattningsdepression har mer inflammation i tandköttet och en ökad risk för uppkomst av tandlossning än i normala fall.

Är tobaksfritt snus bättre för tandköttet? ›

Nikotinpåse istället för prilla

Där blir den bruna tobaken kritvit och oönskade ämnen minimeras.” Fördelarna gentemot konventionellt snus är enligt leverantörerna att det vita snuset inte färgar av sig på tänder eller tandkött, och att det inte luktar snus.

Kan man använda Parodontax varje dag? ›

Måste jag använda parodontax tandkräm två gånger dagligen varje dag? Det rekommenderas att du borstar kontinuerligt två gånger dagligen med parodontax tandkräm för att hjälpa till att förhindra blödande tandkött.

Hur länge får man använda Parodontax? ›

Blödande tandkött kan orsakas av en uppbyggnad av plack längs tandköttskanten. Om man inte tar bort detta plack kan det leda till dålig andedräkt, och till att tandköttet blir rött och svullet. Använd Parodontax kontinuerligt två gånger dagligen för att motverka problem med blödande tandkött.

Varför är det viktigt att borsta tänderna på morgonen? ›

Under din sömn minskar din salivutsöndring, vilket innebär att din mun torkar ut. Detta gör det lättare för bakterierna att fästa tändernas plack då de lätt fäster sig på tandytan. Du bör borsta tänderna på morgonen när du stiger upp och/eller efter frukost.

Vad kan man använda istället för tandkräm? ›

Om tandkrämen är slut eller man vill resa utan vätskor kan man ta en tur via skafferiet. Det går nämligen bra att tvätta tänderna med salt eller bikarbonat (matsoda). Det är bara att fukta tandborsten och doppa den i salt eller bikarbonat och gnugga det på tänderna.

Är gurkmeja bra för tänderna? ›

Gurkmejan har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Detta är väldigt bra för både tandkött och för att motverka plack, tandsten och karies. Om du vill ge munnen en uppfräschning, bli av med bakterier och få ett friskare tandkött är gurkmeja en säker häst att satsa pengar på.

Kan man skölja munnen med bikarbonat? ›

Lös upp en tesked bikarbonat i ett glas vatten och skölj runt i munnen. Bikarbonat neutraliserar dålig lukt. Upprepa några dagar i rad, du (eller folk i din närhet) kommer snart att märka att din andedräkt förbättras.

Varför krymper tandköttet? ›

Tandlossning: en allvarligare form av tandköttssjukdom

Till sist kan det inre lagret av tandköttet börja dra sig tillbaka från tänderna. Detta skapar fickor på vardera sida om tanden. Här samlas matrester som inte alltid försvinner när du borstar tänderna och orsakar infektion i tandköttet och får det att krympa.

Hur ser dåligt tandkött ut? ›

Ett friskt tandkött är ljusrosa, men detta kan variera beroende på din etniska bakgrund. Förändringar av ditt tandkött, som t ex att det blir rött och svullet eller att det lätt blöder vid tandborstning eller vid användande av tandtråd, kan vara tecken på tandköttssjukdom.

Kan man bromsa tandlossning? ›

Hur kan jag minska risken för tandlossning? Det är viktigt att hålla tänderna rena så att inte bakterier kan samlas mellan dem. Förutom tandborste är det bra att använda mellanrumsborste, tandtråd, eller tandsticka. Det är viktigt att gå till tandläkaren eller tandhygienisten med jämna mellanrum.

Kan man bli av med tandlossning? ›

Tandlossning är en sjukdom där tänderna börjar lossna från käkbenet. Det är en långsam process som oftast tar flera år, men man kan undvika sjukdomen genom att göra rent tänderna varje dag.

Hur blir man av med Tandköttsfickor? ›

Tandköttsfickor – vad ska jag göra åt det? Vet du om att du har en sämre munhygien så är det alltid läge att först och främst förbättra denna. Borsta tänderna i två minuter, både morgon och kväll och gör rent mellan dem minst en gång om dagen. Du kan använda de verktygen som passar just dig och dina behov.

Kan eltandborste skada tandköttet? ›

Det har funnits farhågor om att den elektriska borstningen i längden skulle skada tandkött och emalj. Nu har tyska forskarna undersökt frågan i en elva år lång uppföljningsstudie och resultatet är tydligt – eltandborsten är bättre även på lång sikt.

Hur bra är parodontax? ›

Bästa tandkrämen mot karies & känsligt / blödande tandkött – Parodontax complete protection. Mot karies och för känsliga och blödande tandkött. Motverkar hål men också blödande tandkött. Den arbetar aktivt mot ett redant inflammerat tandkött och tar bort plack och tandsten.

Kan man få nytt tandkött? ›

Om man har ett överskott av tandkött så att det är obalans i munnen kan tandköttet korrigeras och en del opereras bort. Om tänderna behöver förlängas ytterligare väljer vissa patienter att kombinera tandköttskorrigering och skalfasader.

Kan tandkött växa? ›

Eftersom du haft tandsten mellan tänderna har tandköttet blivit inflammerat och svullnat. När man avlägsnat tandstenen, så att man kan hålla rent ordentligt kommer tandköttet att läka och bli fast igen. Men du kommer förmodligen att uppleva att tandköttets nivå sänks något, vilket är en effekt av att det har läkt.

Hur känns blottade tandhalsar? ›

Blottade tandhalsar

Borstar du tänderna för hårt eller med för hårt borst kan dina tandhalsar bli blottade. Det i sin tur leder till ilningar och att tandroten kan bli blottlagd. Ilningarna och värk i tandhalsarna kan då komma både vid varm och kall mat samt även när du andas kall luft.

Hur får man Tandfickor att läka? ›

Kan tandköttsfickor läka? Den orala hälsan kan på kort tid förbättras om egenvården hemma är optimal och du följer den vårdrutin som rekommenderas. Går man på regelbundna efterkontroller och fortsatt stödbehandling 2-4 gånger om året kan man få ett friskt tandkött och uppnå en god utläkning av tandfickor.

Vad kostar det att behandla tandlossning? ›

Prisexempel
Behandling av parodontal sjukdom eller periimplantit, mindre omfattning575 kr
Behandling av parodontal sjukdom eller periimplantit, mindre omfattning, mer tidskrävande805 kr
Behandling av parodontal sjukdom eller periimplantit, större omfattning, mer tidskrävande1 335 kr

Kan en lös tand växa fast igen? ›

Om tanden enbart har slagits lite lös finns stor chans att den växer fast igen, med förutsättningen att den fortfarande sitter på sin plats. Låt tanden vara och undvik att belasta den för mycket. Tandköttet kan blöda lite och tänderna kan kännas ömma.

Hur lång tid tar det för tandköttet att läka? ›

Sakta kommer tandköttet att växa över hålet. Det kan ta flera veckor innan detta är klart. När tandköttet täcker hålet fortsätter benet att fylla ut området under lång tid. Normalt behöver inte några kontroller av läkningen ske men om du får besvär ska du kontakta din tandläkare som kan kontrollera läkningens förlopp.

Är kokosolja bra för tänderna? ›

Oljan drar ut bakterier ur tandkött och gom och håller munnen och tänderna friska! Bra vid inflammerat tandkött, och tandfickor men även bra att göra i förebyggande syfte. Tandköttsinflammation; Borsta tänderna som vanligt först, därefter annan mjuk tandborste med kokosolja på och borsta en gång till med kokosolja.

Är tandlossning ärftligt? ›

Tandlossning kallas även parodontit och orsakas av bakterier som leder till en inflammation i tandköttet. I grunden är det en ärftlig sjukdom, men andra riskfaktorer är dålig munhygien, tandsten och rökning. Sjukdomar som diabetes kan även bidra till att förloppet skyndas på.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kareem Mueller DO

Last Updated: 23/04/2023

Views: 6246

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kareem Mueller DO

Birthday: 1997-01-04

Address: Apt. 156 12935 Runolfsdottir Mission, Greenfort, MN 74384-6749

Phone: +16704982844747

Job: Corporate Administration Planner

Hobby: Mountain biking, Jewelry making, Stone skipping, Lacemaking, Knife making, Scrapbooking, Letterboxing

Introduction: My name is Kareem Mueller DO, I am a vivacious, super, thoughtful, excited, handsome, beautiful, combative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.